Aanbevolen post

Info over dit weblog

Emmen is een zeer veelzijdige plaats met prachtige plekken die aandacht verdienen. Ik ben als stadsmens vanuit Nijmegen, via plaatsen al...

maandag 20 mei 2013

De Stip

 
De Stip is een kunstwerk in Emmen. Het is ontworpen en geheel eigenhandig beschilderd door het kunstenaarscollectief de toyisten. Het is een voormalig gasoverslagvat (gasbol) waarvan er in Europa maar twee bestaan. De toyisten hebben dit monumentaal industriële object beschilderd en er het thema leven met energie aan gekoppeld.
Toyist Dejo (grondlegger van het toyisme) kwam eind 1997 op het idee om de gasbol in zijn woonplaats Emmen te gaan beschilderen. Na de eerste gesprekken in 2005 met de eigenaar van de gasbol, energiebedrijf Essent (later Enexis), zou het nog tot 2008 duren voordat er daadwerkelijk zaken in gang konden worden gezet. Dit was mede te danken aan de oprichting van de stichting Living Industry die zich bezig houdt met het hergebruik van industriële objecten en de herontwikkeling van bedrijventerreinen. Nadat de gemeente akkoord ging met het project, werd er een steiger van 8 verdiepingen gebouwd rondom de 22 meter hoge gasbol. Op 27 juli 2009 konden de kunstenaars de steigers op en aan de slag.
 
Klik op: De Stip